BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Как да мерим сатурацията при К-19

Измерването на сатурацията е ключово за проследяване на заболяването. Това е единственият обективен показател за състоянието на болния, който се лекува у дома. Затова първото нещо, което трябва да направи човек, получил позитивен тест за К-19, е да отиде до аптеката и да си купи пулсоксиметър. Тези малки апаратчета имат различни цени, като нашият съвет е да не се купува най-евтиното. Някои хора купуват по няколко, и то евтини, което не е добра идея, защото най-вероятно те ще показват различни стойности, което е доста объркващо. Не трябва да се ползват и приложения на мобилните телефони,. за мерене на сатурацията, защото това измерване може да няма нищо общо с действителната стойност на сатурацията.

Терминът сатурация означава насищането на кръвта с кислород. То трябва да е над 92-93%. Има хора, които са с хронични белодробни заболявания и тяхната сатурация е ниска – около 91-92% – преди да се разболеят от К-19. При такива болни трябва да си запишем колко е първоначалната сатурация, преди да правим изводи как се е влошил болният. Затова, за да разберем как върви заболяването и дали сатурацията действително пада, трябва да я мерим от първия ден на симптомната фаза.

Сатурацията се мери на четвърти пръст, може и на другите пръсти, като е желателно да няма лак по ноктите. Пръстите трябва да бъдат топли, добре е човекът да е седнал и в такова състояние да сложи пулсоксиметъра на пръста си. Желателно е това измерване да се прави няколко пъти през деня. Обикновено сутрин преди ставане сатурацията е по-ниска, защото се натрупват секрети в белите дробове, които пречат на правилното вдишване и издишване.

Особено добре се отразява върху сатурацията упражнението пронинг. Нашите наблюдения показват, че веднага след него сатурацията се вдига с 2-3 единици, температурата намалява и болният се чувства по-добре.

Сатурация под 92% е алармираща. Рядко тя спада изведнъж, обикновено от 96% намалява към 93% и за 3-4 дни слиза под 92%. Това се случва към 7 ден от началото на заболяването, но при хора с много рискови фактори – и към 4-5 ден. За този момент човек трябва да бъде подготвен – да си е намерил кислороден концентратор или да знае откъде да вземе, а също така – да знае как да го ползва.

Сатурация под 92% обикновено е свързана със задух. Затова казваме, че влошаването, което настъпва към 7 ден, се манифестира с два показателя – спад на сатурацията и поява на задух. Тъй като последното е субективно усещане, може да се отчете броят на вдишванията на болния, който не трябва да надвишава 25.

Прочети също