BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Среща с МБАЛ “Д-р Т. Венкова” и обсъждане на хиперимунната плазма

На 9 март посетихме МБАЛ “Д-р Тота Венкова” в Габрово. Там се срещнахме с лекарите, които лекуват ковид пациенти, включително и с плазма. На срещата присъства и изпълнителният директор д-р Михов (на преден план). На втория ред към прозореца е д-р Мая Райкова, един от първите лекари в България, прилагащи лечение на ковид-19 с плазма. Благодарение и на нейните усилия, и на усилията на директора на РЗИ Габрово д-р Пенчоков, ръководството на голямото предприятие “Видима” организира своите служители да даряват плазма в РЦТХ Плевен по време на втората вълна на пандемията.

За съжаление, на срещата се оказа, че методът – лечение с реконвалесцентна плазма – си е хубав, но плазма няма или не е достатъчна. Лекарите получават по един сак максимум от РЦТХ Плевен. Похвалното за община Габрово и общинската болница е, че първи в страната въведоха схемата: желаещите да дарят плазма да дадат две епруветки кръв за диагностика в ОТХ на болницата, която се изпраща в РЦТХ Плевен. Оттам изпращат списък на тези, които отговарят на критериите за даряване на плазма, а общината организира за тях безплатен транспорт.

Ето какво сподели д-р Михов: “Нашата болница е една от първите в страната, която прилага този метод. Още от юли 2020 г. реконвалесцентна плазма се включи на тежко болни пациенти. Разчитаме на безвъзмездните дарители, не толкова на близките. Имаме съдействието на големите предприятия в региона.”

Д-р Райкова: “Имаме добър опит и добри резултати. В началото прилагахме плазма на по-късен етап, но емпирично достигнахме до извода, че колкото по-рано прилагаме плазма, толкова по-добре. Включваме плазма при първите симптоми на влошаване на белодробната функция. Най-често преливаме по един сак, щастливи сме, ако успеем да осигурим две дози. Три не сме използвали при никого. Общо взето, през 2020 г. сме преливали на всеки пети пациент, просто защото няма повече плазма”.

Според някои държавни служители в България вече има депо от плазма и също така има добра координация между кръвните центрове. Ако това е така, защо болниците продължават да страдат от недостиг на плазма и лекарите не могат да прилагат този метод така както трябва и както препоръчва Европейската комисия?

Прочети също