BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Какво ни очаква, когато ни връхлети третата вълна на К-19?

Мина един месец без сътресенията и напреженията от предишните три. Много хора си заминаха от този свят, без да получат адекватно лечение и грижа. Близките им никога няма да забравят шока, през който те самите минаха, търсейки плазма, донори, линейки и пр. “Ние бяхме инициатори на всичко във връзка с плазмата! Платихме 1000 лв за линейка да отиде до София да вземе плазмата и т.н. Ние учехме лекарите какво да правят!”, това е част от коментара на млада жена, загубила баща си.

Въпросът е: два месеца по-късно каква е разликата? Как ще посрещнем евентуална трета вълна? Все още много болници в много градове не преливат плазма. Все още има лекари, които първо искат поименна бележка за дарена плазма, после пращат искане в Кръвния център. Все още много хора пътуват стотици километри, за да дарят плазма. Стотици хиляди пък не знаят, че могат да помогнат, ако дарят плазма… Други пък питат помага ли плазмата и на кого, при условие, че Европейската комисия писа: “Ранното преливане на кръвна плазма, богата на антитела, е най-ефективно за намаляване на смъртността”. Все още само в София има хора, които даряват безвъзмездно и редовно. А в останалите центрове липсват плазми дори от кръвна група О и Б.

От Министерския съвет и от Министерството на здравеопазването няма никаква реакция на последните ни две писма от януари 2021 г., в които настояваме за създаване на Национална банка за реконвалесцентна плазма, откриване на повече места за даряване на плазма чрез апарат за плазмафереза и даряване само с тест за антитела.

Вашето мнение е важно за определяне на нашите бъдещи действия като организация в обществена полза: има ли нужда от информационна кампания, кои дейности биха били най-ефективни, за да се помогне на повече хора? Приканваме ви да споделите какво мислите за лечението с плазма и как то да намери по-добро приложение и в най-отдалеченото кътче на България в нашата ФБ група https://www.facebook.com/groups/818490042020801/ или на мейла covidplasma19@gmail.com.

Прочети също