BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

За пациенти и близки

Какво е кръвна плазма?

Кръвта се състои от различни части: червени кръвни телца, бели кръвни телца, тромбоцити и плазма. Плазмата е жълтеникава течност, в която плуват всички кръвни клетки и компоненти. Тя е 55% от обема на кръвта, 90% от нея е вода. Останалите 8-10% са неорганични и органични вещества като белтъци, въглехидрати, мазнини, ензими и др.

Какво е реконвалесцентна плазма?

Плазмата на хора, които са се излекували от COVID-19, съдържа антитела, които организмът е произвел срещу новия коронавирус SARS-CoV-2. Антителата са протеини, които се произвеждат от имунната система при среща с инфекциозен агент.

Какво представлява лечението с реконвалесцентна плазма?

Реконвалесцентна е плазмата, взета от човек, който е преболедувал дадено заболяване. При преливане на болен наличните антитела се свързват с вируса и го елиминират от организма на реципиента. За първи път реконвалесцентна плазма (РП) се използва през 1891 г. за лечение на дифтерия, широко приложение намира по време на грипната епидемия през 1918 г.

В кои болници прилагат този метод?

В София болниците, които прилагат този метод на лечение, се увеличават с всеки ден. Това са Инфекциозна болница, Александровска болница, УМБАЛ „Света Ана“, ВМА, МБАЛЛББ „Света София“ , УМБАЛ “Иван Рилски”, УМАБЛ “Царица Йоанна”, Пета градска, “Токуда”, “Вита”, Институт “Пирогов” и др. В страната болниците, прилагащи плазма, са в Шумен, Габрово, Варна, Бургас, Панагюрище, Плевен, Ловеч, Благоевград, Смолян, Петрич, Пловдив, Кърджали, Русе, Търново, Нови пазар, Лом, Видин, Тутракан и др. , с уговорката, че този списък непрекъснато нараства.

Колко струва лечението?

В момента кръвните центрове предоставят плазма безплатно на болниците. В Германия лечението с един сак плазма струва 600 Евро и не се поема от Здравната каса.

Колко дози плазма са необходими за лечение на един болен?

Един дарител дава 400-600 мл плазма, която се разделя на 2-3 дози. Обикновено се прелива една доза първия ден, след почивка от 24–48 часа се прелива втора доза. Подобрението се усеща веднага от болния, а лекуващият лекар наблюдава постепенно нормализиране на показателите и клиничната картина.

Кой назначава лечение с плазма?

Преценката дали и кога да се прелее плазма е на лекуващия лекар. Сдружението поддържа връзка с лекарите, които преливат плазма.

Кога е ефективно лечението с плазма?

Протичането на Ковид 19 е условно разделено на три етапа – 1-9, 9-14, 14-20 ден. Ефект от преливането на плазма има на първия и понякога на втория етап. Ако е правилно приложено, вливането на плазма от преболедувал COVID-19 може да доведе до подобряване на състоянието на болния още в първите 24 часа, а лекуващият лекар наблюдава подобрение на показателите и клиничната картина. Плазмата е най-ефективна, ако се приложи до 9-12 ден от началото на заболяването или до 2–3-ти ден от влизане в интензивно отделение. Между 14-ия е 20-ия ден преливането на плазма трябва да се прецени много внимателно, защото може да има контраиндикации. Смята се, че в този период най-полезно е преливането на обикновена пряснозамразена плазма предвид тежките нарушения в кръвосисърването, които вирусът предизвиква.

Мога ли да поискам лечение с плазма за моя близък?

Можете да говорите с лекуващия лекар за този метод, да му дадете сайта на сдружението , Фейсбук групата Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма и страницата със същото име – Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма. Ако е необходимо съдействие от нас, пратете ни имейл по следния образец.

Къде може да се дарява плазма?

Плазма може да се дарява на 7 места в страната. Вижте информацията https://covid19plasma.eu/where-to-donate-plasma/

Как да поискате съдействие от Сдружението?

Всеки, който се нуждае от съдействие за прилагането на този метод на лечение, може да се свърже с нас, като попълни следния формуляр. Формулярът съдържа информация за лекуващия лекар и дали той желае да лекува с плазма. Ние можем да се свържем с него и да обсъдим конкретния случай. Ако лекарят прелива плазма за първи път, му даваме информация за нашия сайт, уебинари и научни публикации, за Фейсбук групата и пр.

Как да търсите донори на плазма?

В групата и страницата на сдружението, както и на сайта на всеки кръвен център, са описани критериите за даряване на плазма. Трябва да ги прочетете внимателно и след това да започнете да търсите хора, които да дарят. Важно е повече хора да даряват – целта е да се създаде добре заредено депо с плазма, за да има за всеки, който се нуждае от това лечение. Когато намерите такива хора, трябва да им обясните на кой телефон да си запазят час за даряване.

Ще има ли плазма за вашия близък, когато намерите желаещи да дарят плазма?

Колкото повече хора дарят плазма, на толкова повече болни ще се помогне. Даряването на кръв и даряването на плазма са две различни неща – плазмата може да спаси трима болни и може да се дарява няколко пъти в рамките на един месец. Тя не е за конкретен човек, освен ако не се касае за много рядка кръвна група. Вижте публикацията https://covid19plasma.eu/news/bloodorplasma/

Прочети също