BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

За донори

Кой може да е донор?

Критерии за даряване на реконвалесцентна плазма:

Тези критерии са актуализирани:

 • да сте преболедували COVID-19
 • да имате положителен PCR тест или
 • бърз антигенен тест
 • или тест за антитела
 • може да сте ваксиниран,
 • Възраст между 18 и 65 години
 • Телесно тегло над 55 кг
 • Не сте боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, нямате рисково поведение
 • Чувствате се здрав/а и не приемате лекарства
 • Нямате сериозни придружаващи заболявания
 • Не ви е преливана кръв и кръвни продукти през последните 6 месеца.

Подробности за изискванията на всеки ЦТХ у нас можете да прочетете тук.

Какво е кръвна плазма

Кръвта се състои от червени кръвни телца, бели кръвни телца, тромбоцити и  плазма. Плазмата е жълтеникава течност, в която плуват всички кръвни клетки и компоненти. Тя е  55% от обема на кръвта, 90% от плазмата са вода. Останалите 8-10% са неорганични и органични вещества като белтъци, въглехидрати, мазнини, ензими и др.

Какво е реконвалесцентна плазма

Така се нарича плазмата на хора, които са се излекували от COVID-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу коронавируса SARS-CoV-2. Антителата са протеини, които се произвеждат от имунната система при среща с инфекциозен агент.

Защо са важни антителата в плазмата на дарителя?

Антителата се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували COVID-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържа тяхната плазма. Особено ценни дарители са хората, които са имали висока температура и пневмония, защото се очаква те да имат повече антитела срещу коронавируса. Засега е доказано, че високото количество антитела се запазва поне два-три месеца от  началото на заболяването.

Къде да си тествам нивото на антителата?

Всеки кръвен център, където се дарява плазма, прави свое тестване на антителата, така че не е необходимо желаещият да дари плазма, да се тества предварително, с изключение на случаите, когато не разполага с друг тест.

Колко плазма мога да даря?

До 600 мл, която се разделя на 3 дози. Една доза може да помогне на един болен. Обикновено се преливат 2-3 и до 4 дози плазма. Ефектът от плазмата зависи критично от количеството антитела, които се съдържат в нея. Някои хора може да дарят само 200, други – 400 мл, което зависи от преценката на дежурния лекар. В Клуба на дарителите има човек, който е дарил 800 мл плазма наведнъж!

На колко болни мога да помогна?

Обикновено на болен се прелива една доза в първите дни от хоспитализацията, след почивка от 24–48 часа се прелива втора доза. След това може и трета.

Трябва ли да съм закусил, когато отивам да даря плазма?

Да, желателно е да се нахраните добре и да сте пил достатъчно течности. Важно е и след даряването да наблегнете на диета, богата на протеини.

Опасно ли е да се дарява плазма?

При спазването на правилата даряването на плазма е напълно безопасно, дори полезно за донора. От кръвта се отделя само плазмата, а кръвните телца се връщат обратно в кръвното русло на донора, което прави даряването на плазма значително по-щадящо в сравнение с обикновеното даряване на кръв. Затова той може веднага да се върне към ежедневните си занимания и задължения като шофиране, работа и пр.

Полезно ли е да се дарява плазма?

Да, с плазмата се извличат токсини, вируси и други вещества, които са се натрупали в организма през годините. Препоръчително е 4 пъти годишно да се прави процедурата плазмофереза, която в България струва около 1 500 лв. А дарителите я получават про боно. Даряването на плазма има и antiaging ефект, хората стават по-енергични и се чувстват подмладени.

Колко пъти мога да даря плазма?

Тъй като кръвните клетки се връщат обратно в организма на донора, възстановяването на пълния обем на кръвта след даряване става за 2-3 дни. Човек веднага може да отиде на работа или да се заеме с обичайните си дейности. По протокол плазма може да се дарява всяка седмица, тоест да се направи една серия от няколко дарявания (до 8 са разрешени в България), като диагностика се прави само при първото даряване. През това време се препоръчва консумиране на богата на протеини храна, витамини, много течности и сокове.

Прочети също