Кой може да е донор?

За да дарите плазма, трябва да отговаряте на следните условия:

 • да сте преболедували COVID-19
 • да имате положителен PCR тест или
 • бърз антигенен тест и
 • да са минали поне 40 дни от него
 • или да имате антитела срещу вируса.
 • Възраст между 18 и 65 години
 • Телесно тегло над 50 кг
 • Не сте боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, нямате рисково поведение
 • Чувствате се здрав/а и не приемате лекарства
 • Нямате сериозни придружаващи заболявания
 • Не ви е преливана кръв и кръвни продукти.

Какво е кръвна плазма

Кръвта се състои от червени кръвни телца, бели кръвни телца, тромбоцити и  плазма. Плазмата е жълтеникава течност, в която плуват всички кръвни клетки и компоненти. Тя е  55% от обема на кръвта, 90% от плазмата са вода. Останалите 8-10% са неорганични и органични вещества като белтъци, въглехидрати, мазнини, ензими и др.

Какво е реконвалесцентна плазма

Така се нарича плазмата на хора, които са се излекували от COVID-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу коронавируса SARS-CoV-2. Антителата са протеини, които се произвеждат от имунната система при среща с инфекциозен агент.

Защо са важни антителата в плазмата на дарителя?

Антителата се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували COVID-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържа тяхната плазма. Особено ценни дарители са хората, които са имали висока температура и пневмония, защото се очаква те да имат повече антитела срещу коронавируса. Засега е доказано, че високото количество антитела се запазва поне два-три месеца от  началото на заболяването.

Къде да си тествам нивото на антителата?

Всеки кръвен център, където се дарява плазма, има апаратура за измерване на антителата. Така че не е необходимо желаещият да дари плазма да си прави предварително тест за антитела. В София може да се направи безплатен тест в  Столичната РЗИ, Медицински център FIHealth в Студентски град и СИБАЛАБ. Там може да отиде всеки, който иска да дари реконвалесцентна плазма след предварителна уговорка със Сдружението.

Колко плазма мога да даря?


До 600 мл, която се разделя на 3 дози. Една доза може да помогне на един болен. Обикновено се преливат 2-3 и до 4 дози плазма. Ефектът от плазмата зависи много от количеството антитела, които се съдържат в нея. Някои хора даряват по 200, други по 400 мл по преценка на дежурния лекар. В Клуба на дарителите има човек, който е дарил 800 мл плазма наведнъж!

На колко болни мога да помогна?

Обикновено на болен се прелива една доза първия ден, след почивка от 24–48 часа се прелива втора доза.

Трябва ли да съм закусил, когато отивам да даря плазма?

Да, желателно е да се нахраните добре и да сте пил достатъчно течности. Важно е и след даряването да наблегнете на диета, богата на протеини.

Как мога да даря плазма, ако не живея в София?

Вижте https://covid19plasma.eu/where-to-donate-plasma/


Опасно ли е да се дарява плазма?

При спазването на правилата даряването на плазма е напълно безопасно, дори полезно за за донора. От кръвта се отделя само плазмата, а кръвните телца се връщат обратно в организма на донора, което прави даряването на плазма значително по-щадящо в сравнение с обикновеното даряване на кръв.

Полезно ли е да се дарява плазма?

Да, с плазмата се извличат токсини, вируси и разни други вещества, които са се натрупали в организма през годините. Препоръчително е 4 пъти годишно да се прави процедурата плазмофереза, която в България струва по 1 500 лв. А дарителите фактически получават това про боно. Даряването на плазма има antiaging ефект, хората стават по-енергични и се чувстват подмладени.

Колко пъти мога да даря плазма?

Тъй като кръвните клетки се връщат обратно в организма на донора, възстановяването след даряване става за 2-3 дни. Човек веднага може да отиде на работа или да се заеме с обичайните си дейности. По протокол плазма може да се дарява всяка седмица, тоест да се направи една серия от 3-4 дарявания, като диагностика се прави само при първото даряване. През това време се препоръчва богата на протеини храна, витамини, много течности и сокове.

Регистрирай се като донор

Тази функция на сайта още не работи. Ще ви информираме, когато тази функционалност е достъпна.