BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Интереси не искат в здравеопазването да има ред

„Реформата в здравеопазването не случва, защото има интереси извън парламента, извън парламентарните формирования. Има много хора, които не желаят да има ред в здравеопаазването.“ Това заяви председателят на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

Чувствам огромна отговорност като председател на здравната комисия, защото има два аспекта по него (здравеопазването; бел. р.). Има неща, които трябва да се направят веднага, т.е. спешно трябва да се направят – свързани със законодателството и законовата рамка в здравеопазването. Има неща, които трябва да се направят стратегически. Трийсет години се опитваме да променим здравеопазването, а то строи на едно място, отговори д-р Симидчиев, коментирайки избора си за председател на Комисията по здравеопазването.„По систематично трябва да вървиме към най-добрите примери, които имаме в световен мащаб„,допълни той.

Според д-р Симидчиев в здравеопазването са важни няколко неща: приоритизиране на профилактиката. Нашата страна не е от най-богатите и парите трябва да се инвестират там, където могат да свършат най-много работа. Отикновено това е в тези фази на болестта, които по-рано и по-лесно се лекуват и обикновено това е профилактиката. Да можем да работиме с данни. Това означава да можем да събираме, обработваме и да взимаме решения въз основа на данни, а за да може да се случва това, трябва да имаме електронно здравеопазване. „Да приемеме такива закони, които да се случват. Да подредиме къщата, да създаеме ясни правила, които да се спазват. И да бъдат наказвани тези, които не ги спазват.“„Една от причините да не се случва това е, че има интереси извън парламента, извън парламентарните формирования. Има много хора, които не желаят да има ред в здравеопаазването.“, коментира депутатът.Що се отнася до разпускането на НОЩ, д-р Симидчиев още веднъж заяви несъгласието си: „Не беше логично да се разформирова Щабът, повече комуникация беше необходима към конкретните групи, с ясни послания, как да се предпазват възрастните хора, как младите да ги предпазват“, допълни д-р Александър Симидчиев.Той направи сравнение с авиацията, която е надеждна и сигурна, защото има общи правила за всички.

Прочетете цялата статия тук.

Прочети също