BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Излишно усложнение е PCR тест при даряване на кръвна плазма

Реконвалесцентната плазма е единственото етиологично средство, заедно с ремдесивир, доказало своята ефективност в борбата срещу Covid-19. От съществено значение е сега да се призовават хората, които са преболедували и неваксинирани, да дарят плазма, тъй като на ваксинираните това не е позволено. За това призовават от Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентната плазма“.

“Европейската комисия препоръча през януари 2021 г. да се прелива богата на антитела реконвалесцентната плазма и то в ранната фаза на заболяването – 8-12 ден”, казва д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението и консултант на Националната пациентска организация по лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма.  

Сдружението има няколко цели и едната е да работят с лекари в различни Covid- отделения. В едно такова отделение в Петрич, главния лекар посочва, че плазма се прелива на 95% от covid-пациентите и така натискът върху реанимацията в болницата намалява с 50%, което само по себе си говори за ефективността на това лечение. Освен това в болницата са работили много активно и с близките на пациентите.

Д-р Павлина Михайлова отбеляза също, че от страна на Министерството на здравеопазването и от страна на кръвните центрове са положени много усилия за справяне с епидемията, но е била усложнена процедурата по даряване на плазма.

Едно такова излишно усложнение е изискването за PCR тест, който по думите на специалиста много малко хора са си направили. Така много хора, които имат тест за антитела, който доказва, че е преболедувана инфекцията, не са могли да дарят плазма.

По тази причина от Сдружението искат законови промени да може да се дарява само с тест за антитела. Другото им искане са кръвните банки към Областните болници, които желаят да имат отделение за даряване на плазма, да могат да го правят.      

Чуйте повече в разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл в сайта на БНР.

Източник и снимка: БНР

Прочети също