BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Иван Митков

И аз дарих плазма за лечение на COVID-19. 😊

За любопитните как протича процедурата, четете по-надолу. ⬇️

Аз избрах да даря в НЦТХ🩸. Задължително условие за даряване там, е да имате положителен резултат от PCR и да са минали поне 40 дни от теста. Разбира се, трябва да сте здрави. Трябва да са минали и поне 28 дни от последните ви симптоми. Не е необходим последващ отрицателен резултат от PCR или тест за антитела (за антителата четете по-надолу). Всички останали условия са същите като при кръводаряване – вижте ги на сайта на НЦТХ🩸.

Първо, ако отговаряте ня критериите, обаждате им се и си записвате час за процедурата. Можете да задавате всякакви въпроси по телефона относно процедурата – ще разговаряте с лекар по телефона. Ако даряването е в работен ден – по закон ви се полагат 2 дни служебен отпуск, за който ще получите бележка от НЦТХ след плазмаферезата, която да представите в работата.

Второ, отивате в уговорената дата и час. Даряването на плазма се извършва в жълтата сграда, вдясно от тази за кръводаряване. Има табели за реконвалесцентна плазма и хиперимунна плазма. Влизате в сградата, обувате си калцуни при вътрешната врата и тръгвате надясно по коридора. Носете си лична карта задължително. Ще ви снемат личните данни и ще ви вземат венозна кръв за изследвания за трансмисивни инфекции (ХИВ, сифилис, хепатит В, хепатит С) и кръвни показатели. Резултатите излизат за 1 час, а през това време можете да чакате в стая с удобни кожени дивани и телевизор или да излезете навън.

❗️Съвет от мен – не правете като мен и закусете добре и пийте вода. Не е необходимо да идвате на гладно. А и ако сте като с мен по-ниско кръвно сутрин, ще ви е по-трудно да ви открият хубави вени, ако не сте закусили и пили достатъчно вода. Вътре в сградата няма вендинг машини, така че е добре да си носите нещо. Докато трябваше да чакам резултатите, излязох навън и хапнах сандвич в една близка закусвалня.

Малко преди да започне процедурата, ще ви дадат да попълнете декларация и въпросник. Посетете тоалетна, ако е необходимо. Плазмаферезата трае около час, през който ще сте на кушетка.

Самата процедура не е болезнена. Усеща се убождане с игла, както при взимане на венозна кръв (венепункция). Кушетката е удобна, лекарите и сестрите са любезни и внимателни и ще следят през цялото време как се чувствате. При мен имаше 3 цикъла на отделяне на плазма. По време на един цикъл определено количество кръв се изтегля през иглата по маркуче и влиза в апарата. В апарата кръвта се фракционира на плазма и формени елементи, след което формените елементи ви се връщат в тялото по същият път. По време на изтеглянето на кръв, маншетът на ръката ви ще е стегнат и е важно да помпате с юмрук ръката си. Когато маншетът се отпусне – не напомпвате. Възможно е да ви стане студено по време на процедурата – това е нормално, защото част от кръвта ви е извън тялото ви. 🥶

След края на процедурата ще получите бележка за отпуск и торбичка със сокчета, шоколад и консерви. След процедурата се чувствах съвсем нормално, но все пак ми казаха да избягвам някакви физически натоварвания днес. Съставът на плазмата е до 95% вода, така че количеството плазма в тялото ми ще се възстанови до 2-3 дни. Резултатът от изследването на антителата става след 2 дни. Ще ви се обадят да ви кажат колко антитела имате и съответно дали плазмата ви може да се използва за лечение на COVID. Можете да дарявате плазма отново след седмица, докато имате антитела, но най-много 8 пъти. От един сак плазма, който ще ви отделят, се изготвят няколко терапевтични дози, които могат да се прелеят на повече от един човек. Хубавото е, че дори и да нямате достатъчно антитела, плазмата ви пак ще се използва за лечение. 😊 Има куп други заболявания, които налагат преливане на плазма.

Ако сте здрави, не ви е страх от кръв и игли, имате 2-3 часа на разположение и най-вече желаете да помогнете, не се чудете.

Прочети също