BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

ИАЛ разреши Ивермектин срещу паразити

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е издала днес разрешение за употреба при хора на лекарствения продукт Ивермектин, произвеждан от “Хювефарма” на бизнесмена Кирил Домусчиев. Разрешението на ИАЛ е за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза, а не на коронавирус, съобщи пред Mediapool директорът на агенцията Богдан Кирилов. Предстои регистрирането на цена на препарата, след което той ще се продава в аптеките по лекарско предписание под формата на таблетка от 3 мг. Това значително ще улесни достъпа до лекарството, а вероятно и предписването му, тъй като до момента той беше прилаган само в рамките на клинично проучване в болниците и приготвян в ограничен брой аптеки по лекарско предписание.

Въпреки, че не е одобрен за лечение на коронавирус, разрешението отваря врата за предписването на продукта и на пациенти с Covid-19, ако имат рецепта.

Излизането му на пазара става без да са обобщени и известни още резултатите от клиничното проучване в 12 болници, където препаратът беше прилаган за лечение на Covid-19. Разрешението от ИАЛ е получено по специална процедура като продукт с добре установена употреба в медицинската практика, който има призната ефикасност и приемливо ниво на безопасност по чл. 30 от Закона за лекарствените продукти в хуманата медицина.

За да се издаде такова разрешение като добре установен в практиката продукт трябва да има разрешен такъв продукт в ЕС повече от 10 години. Продуктът, който сега ИАЛ разрешава е идентичен с оригиналния продукт, който е и референтен”, обясни Кирилов. Същевременно има полярни мнения на представители на медицинското съсловие относно ефективността на продукта при пациенти с коронавирус, а ясни данни от клинични проучвания, че помага за новия вирус липсват. Клиничните проучвания започнаха през лятото на миналата година, след като се появи информация от австралийски учени, че препаратът, използван основно като ветеринарен продукт, може да е ефективен при пациенти с коронавирус. В ИАЛ до момента липсва каквато и да е информация за хода на клиничното проучване в българските болници. Няма постъпили дори междинни данни, въпреки, че такива беше обещано да бъдат оповестени през лятото на 2020 година. Кирилов каза, че в ИАЛ не са постъпвали данни от болници за прекратяване на проучванията в тях и за неблагоприятен развой на заболяването при пациенти на Ивермектин, въпреки че такива данни бяха изнесени от “Пирогов”.

Кирилов каза, че не знае колко често срещано е заболяването стомашно-чревна стронгилоидоза у нас и колко широка е употребата на Ивермектин за точно това заболяване. Едва ли обаче търговският интерес е много голям, щом производителят търси одобрение в разгара на коронавирусната епидемия. По принцип лекарите трябва да се ръководят при лечението на коронавирус от фармакотерапевтични ръководства и протоколи на самите болници. В момента обаче само Ремдесивир има официално показание за лечение на Covid-19, а всички други препарати се използват Off-label.

Подробности четете в интервюто на Медиапол с директора на ИАЛ

Източник и снимка: Медиапол

Прочети също