BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

За Омикрон – едно емоционално интервю на проф. Ч. Ботев

На 3 януари проф. д-р Чавдар Ботев гостува в предаването “12+4” на БНР.

Той отново потвърди, че пандемията е на път да приключи до няколко месеца, като изтъкна и факта че към момента в някои райони на Южна Африка, където омикрон се появи за първи път, вече няма нито един заразен.

“Омикрон изключително бързо се разпространява, но протича много по-леко. В определен момент може болниците да са натоварени, но това ще бъде за кратко. Ако лекуваме нашите болни правилно, няма да имаме проблем.”

Една от причините за високата смъртност, освен неваксинираните пациенти, е и неправилното лечение, потвърди проф. Ботев. То се дължи на прекомерното изписване на антибиотици. Водещите учени в областта се обединяват около подписка против неправомерното изписване на антиобиотици, която е заведена в Министерството на Здравеопазването и за която се надява на положителен отговор. “Ако това спре, няма да има никакъв проблем с този нов щам”, заяви проф. Ботев.

“Всички пациенти трябва да пият антикоагуланти в продължение на 3 и повече месеца.”

“В България има 4 протокола, които работят блестящо. Единият е на Frontline (б.р. Frontline COVID-19 Critical Care Alliance), който е много добър и единици биха влизали в болниците. Вторият протокол е на Сдружението за Лечение на Ковид-19 с Реконвалесцентна Плазма, протоколът на академик Ваньо Митев и протоколът на колегата д-р Стефанов, при който от 2000 човека няма нито един влязъл в болница.”

Цялото интервю може да чуете тук.

Прочети също