BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

За Сдружението

 

Представяне на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“

Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ е българска неправителствена гражданска инициатива в обществена полза, създадена през юли 2020 г. Сдружението е пълноправен член на Националната пациентска организация. Тригодишната програма на Сдружението включва следните стратегически цели:

 I. Да работи за подобряване на диагностиката на реконвалесцентната плазма в България, следвайки европейските стандарти за получаване, обработка и съхранение на РП.

II. Да работи за медицина, основаваща се на доказателства, като подпомага клинични изпитвания, насочени към доказване на ефикасността и безопасността на РП и споделя получените резултати с международната медицинска и научна общност.

III. Да спомогне за развитието на капацитета на болниците и обучението на медицински персонал с цел прилагане на РП.

IV. Да работи за следване на световните стандарти в диагностиката и лечението на СР чрез създаване на Център за компетентност в България.

V. Да подпомогне осигуряването на достъп до телемедицински технологии за мониторинг на пациенти с COVID-19.

Сдружението работи от самото си създаване по популяризиране този метод за лечение на COVID-19  и насърчаване на преболедували COVID-19 да даряват плазма.

Кои са трите фокусни групи:

1. Потенциални донори на плазма (преболедували COVID-19, които са се възстановили и могат да дарят PП);

2. Пациенти и техни близки, които се информират за този метод и неговите възможности;

3. Здравни специалисти – като рискова група на първа линия, която трябва да бъде информирана за възможностите на метода за лечение на COVID-19), как се прилага този метод и какви резултати могат да се очакват.

Учредители на сдружението

Д-р Чавдар Ботев – член на Управителния съвет.

Работи повече 30 години в областта на клиничната и трансфузионната хематология, плазмаферезата, лечение със стволови клетки, генна терапия, онкология, като 25 години от тях са в Националния център по хематология. Той има над 20 000 плазмаферези на донори и пациенти. Д-р Ботев е главен консултант на сдружението по въпросите на преливането на плазма на нуждаещи се пациенти.

  Д-р Павлина Михайлова – председател на сдружението

Лекар, издател на безплатното списание „Моето здраве”, независим журналист, пишещ за COVID-19, с основни интереси в областта на общественото здраве, екологията и опазването на околната среда, доброволческата дейност, трансфера на технологии и др. Магистър по опазване на околната среда, сценарист на документални филми, автор на 2 книги за опазване на природата, българският победител в конкурса за журналистика на Европейската комисия „За многообразието срещу дискриминацията 2009 г.“ Има опит като ръководител на проекти в международна асоциация по психично здраве. Д-р Михайлова е  консултант за лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма на Националната пациентска организация.

Евгени Атанасов – член на Управителния съвет

Собственик на агенция за недвижими имоти. Бил е проектен мениджър в изграждането на 11 фотоволтаични централи за 120 млн. евро, участвал в няколко големи проекта за търговски центрове в страната. Интересува се от технологии в областта на строителството, медицината, енергетиката, софтуерни и хардуерни решения, роботика, наука, космически технологии и транспорт.

Д-р Александър Симидчиев          

Има три медицински специалности, но най-страстно практикува пулмология. Той е началник на  отделението по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР, член на УС на Българското дружество по белодробни болести и Европейското респираторно дружество. Бил е водещ лекар в GlaxoSmithKline Канада. Създател на уникалния за страната уеб-базиран курс по „Дигитална медицина“ в Пловдивския медицински университет и е медицински директор на новоучредения център за дистанционно обучение там. Категоричен привърженик на научния подход и „медицина, основана на доказателства“ и на технологичните иновации, съчетани в концепцията за дигитална (теле) медицина. Член на Националния медицински експертен съвет към министър-председателя за борба със SARS-CoV-2 и председател на неправителственото сдружение „Въздух и здраве“.

Николай Янакиев

Световноизвестен художник, първият българин, продал картина в Christie’s,  ученик на проф. Светлин Русев. Творби на Янакиев са притежание на Националната художествена галерияСофийската градска художествена галерия, частни сбирки и музейни колекции по цял свят, включително галерия „Уфици“ във Флоренция, Националната галерия за изящни изкуства Ла Валета, Малта, музей „Мимара“, Загреб. Носител на множество награди. Преболедувал КОВИД-19 леко и без последици. 

Веселин Вълков

Финансист по образование, иноватор по призвание, с най-голяма страст към LED осветлението.  Собственик е на фабрика за промишлено осветление, която има партньори във Франция, Полша и Чехия и търгува в цяла Европа. Произведе UV-C излъчвател срещу SARS-CoV-2, който беше много добре приет в България, други  европейски страни и Русия.

Д-р Виктор Ненов

Завършва медицина в Медицински университет София през 2019. Професионалните му интереси са в сферата на онкологията, иновативните технологии и лечения. Той има опит в работа с млади хора, държавни и общински институции и дарителски кампании. Бил е президент на Третия международен биомедицински конгрес – София 2018 г. Специализант в “Сити клиник”.

 Д-р Диян Ганев

Стажант-лекар в Медицински Университет – София. Професионалните му интереси са в сферата на регенеративната медицина, иновативните терапии в медицината, геномика, онкология, инфекциозни болести. Той има опит в дарителски кампании, онлайн платформи и социални групи, работа с млади хора. Още в началото на епидемията в България се включва като доброволец в Инфекциозната клиника на  Военно-медицинска академия – София.

 

 

Прочети също