BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Законът не забранява на болниците да извличат плазма

Реконвалесцентната плазма, съдържаща висок титър на антитела срещу коронавируса се осигурява от хора прекарали Ковид-19. До сега се събираше само в някои от петте центъра по хемотрансфузиология и ВМА. Центровете се намират в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Това прави много трудно снабдяването с плазма на болниците в другите градове на страната. 
Истинска драма по този въпрос се разиграва от няколко седмици в Русе, заради липсата на плазма и големия брой починали пациенти.

По инициативата на общинския съветник д-р Теодора Константинова започва дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на апарат за плазмафереза. С помощта на кмета, парите са събрани за часове и апаратът е закупен. Само, че не е поставен и пуснат да работи, защото според директора на областната болница Иван Иванов, който не е лекар, а бивш военен, има нормативна пречка. Така му бил казал заместник здравния министър Д-р Бойко Пенков.
Апаратите за плазмафереза се използват широко за лечение на хематологични заболявания. Редица болници с разкрити отделения по хематология в страната използват такива апарати за лечение на своите пациенти. Прилагането на метода за лечение на Ковид е ново показание. В този смисъл тезата, че само петте центъра по хемотрансфузиолофия могат да правят плазмафереза и да извличат плазма не е вярна. 
Нормативно въпросът е уреден в чл. 19, ал. 1, т.4б от Закона за лечебните заведения. Всичко, което Русенската болница, която има разкрито отделение по хематология, трябва да направи е да поиска допълване на издаденото от здравния министър разрешение за дейност, като към него се добави „вземане, съхраняване, снабдяване с кръв и кръвни съставки, трансфузионен надзор“, ако вече не е издадено. След това дейността трябва да се регистрира в НЦХТ. Това е всичко.
Процедурата се отнася не само до УМБАЛ Канев, но и до всяка друга областна болница в страната. Останалите болници също биха могли да извършват дейността, но за разлика от областните, могат да го правят само за нуждите на хоспитализираните при тях пациенти.
Опитите на някои хора да ограничат добиването на реконвалесцентна плазма само до центровете по хемотрансфузиология не само не среща опора в нормативната уредба, но пречи този метод да бъде използван при повече болни и вероятно да бъдат спасени човешки животи.

Източник: Право&здраве

Прочети също