BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Една трета от българите се жалват от грубо отношение в болниците

В България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения, вместо те да се регистрират и да се набележат мерки за подобрение на медицинското обслужване. В световен мащаб се случват 134 милиона инциденти при лечението, включително вътреболнични инфекции, които са довели в страните със среден и нисък доход до 2,6 милиона смъртни случаи. Един от 10 пациенти бива увреден при получаване на болнична помощ в Европа. Какъв е броят на тези пациенти в България не се знае, колко са грешните диагнози – съшо, това коментира заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски в дискусионното студио „Да издигнем гласа на пациентите за пациентска безопасност“ по случай Международния ден за пациентска безопасност – 17 септември. 

Една трета от българските пациенти, които са ползвали болнична помощ, се оплакват от грубо отношение на персонала, сочат данни, изнесени от Дирекция “Защита на правата на пациентите” на МЗ. Останалите жалби са свързани с ограничен достъп до извънболнична помощ и с неправилно поставена диагноза.  

Трябва да се научим да говорим с пациента, той е жив човек, призова проф. Радка Аргирова, един от участниците в дискусията и подчерта важността на профилактиката: Всеки си задава въпроса “Защо това се случи на мене”. Ако говорим повече за профилактика на заболяванията, ще говорим по-малко за заболявания, подчерта тя. 

Националният център по обществено здраве и анализи започва представително проучване за удовлетвореността на пациента от здравните услуги, което ще бъде отчетено на 17 септември 2024 г. 

Д-р Павлина Михайлова, председател на сдружение “Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма” участва в дискусионното студио като член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. 

Прочети също