BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Д-р Ч. Ботев: Профилактиката на постковид е задължителна!

Какво можем да предприемем, за да се предпазим от последиците от COVID-19, включени в така нар. постковиден синдром? В колко посоки трябва да протече тази профилактика?

Пред Клуб Z говори д-р Чавдар Ботев, хематолог с 30-годишен опит. 

Д-р Ботев, може ли да направим профилактика на постковидния синдром?

Да, и в болшинството от случаите нямаше да се стига до постковиден синдром, ако след приключване на лечението на COVID-19 беше  започната антикоагулантна терапия. Тази профилактика е задължителна дори за онези, които са изкарали безсимптомно или много леко COVID-19. 

С кои лекарства се провежда?

С оралните антикоагуланти ксарелто, еликвис, прадакса – за минимум два месеца. А за превенция на задуха препоръчвам химекромон, който разгражда хиалуронан, субстанция, която се натрупва в алвеолите и влошава функционирането на белите дробове. С него имам много добър опит, дори ако се започне месеци след преболедуването.  

Защо е необходима профилактиката на постковидния синдром?

Ако не е направена такава профилактика, усложнения могат да се проявят 2-3 месеца след излекуването и да траят до една година. Затова трябва да се направи правилно и навреме. Няма смисъл да отлагаме изследванията, особено при млади хора, а впоследствие да се подложим на страдания. 

 

Вижте цялото интервю тук.

Прочети също