BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Д-р Чавдар Ботев: Кръвна плазма да се прелива само в ранен стадий

“Очаква се трета вълна на коронавируса, това може да стане след месец, но може и по-рано“, посочи в предаването „Преди всички“ д-р Чавдар Ботев, хематолог, съосновател на Сдружение ”Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”.По отношение на кръвната плазма д-р Ботев обясни, че трябва да се прелива много рано на рискови пациенти – с наднормено тегло, диабет, онкологични заболявания:„При интубираните пациенти смъртността е над 90 на сто, така че в много от случаите се прелива кръвна плазма просто, за да се оправдае, че се прави нещо. А тя се прелива в ранен стадий.

При преливането на кръвна плазма при пациентите трябва да се наблюдава албумина, за да не се увреди белият дроб. При пациенти в тежко състояние се преливат високотитърни плазми и се прелива внимателно и по-рядко”, поясни още д-р Ботев и допълни:

“Основната грешка, която се прави да върви трудно това заболяване, е, че след 7-и ден, дотогава има вирус, който ние трябва да атакуваме, но след това трябва да се приложи като основна терапия – кортикостероиди и фраксипарин /лекарство, което забавя или предотвратява съсирването на кръвта-бел.ред./ – това е основната грешка.

Трябва да му бъде обяснено на пациента как се развива болестта – може до 7 ден да се дават противовирусни препарати, добавки, но след това се преминава на кортикостероиди и медикаменти срещу съсирването на кръвта. Това не се прави понякога и това е проблем.”

Д-р Ботев посочи, че като цяло ваксината на “АстраЗенека” е безопасна:

“И в много отношения я предпочитам от другите ваксини, точно за възрастните пациенти, защото другите две ваксини дават по-токсични реакции”.

Според д-р Чавдаров медикамента ивермектин не е регистриран от фирмата производител за лечение на Covid-19, защото патентът му е изтекъл.

“Но има собствени проучвания на лекари, които сочат, че този медикамент е ефективен. Но засега няма финансиране за това да се проучи медикаментът по-детайлно”, каза още специалистът.

Още по темата в звуковия файл в сайта на БНР.

Източник и снимка: БНР

Прочети също