BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Д-р Ч.Ботев: Ден преди симптомите човек е свръх активен

Най-подходящо е 40 дни след преболедуване на COVID-19 да се дарява кръвна плазма, обясни хематологът д-р Чавдар Ботев пред bTV.

По думите му антителата срещу новия коронавирус могат да паднат наполовина за един ден. Той поясни, че вече се дарява доста повече плазма, но и търсенето е нараснало. „Тази терапия работи, доказала се е. Това е нещо, което е евтино и ни е помагало в продължение на 130 г. Трябва да се облекчи процесът. В момента се наблюдава тенденция много желаещи да отиват при лоши условия и това ги демотивира. Ние сме в началото на една война“, коментира д-р Ботев.

Той обясни още, че при лечение с антитела отпада необходимостта от антибиотици. Д-р Ботев предложи цялата стратегия на борба с COVID-19 да се изгради върху този метод на лечение. „Вече имаме хора, ваксинирани, които четири месеца по-късно са се разболели. Тоест имунитетът е много особен“, коментира той и добави, че е много важно какъв тип ваксина ще избере страната ни, за да се избегне бум от автоимунни заболявания.

Хематологът посочи, че ден, преди да се появят симптомите на COVID-19, човек е свръх активен, излиза повече и така разнася вируса.

Терапията с кръвна плазма се препоръчва за пациенти с придружаващи заболявания. От петия до единадесетия ден е периодът със симптоми като гадене, повръщане, висока температура. В този период се лекува с противовирусни средства, тоест това е стандартното място за лечение с кръвна плазма, каза още той. Докторът коментира, че в 20% от случаите заболяването отива към белия дроб.

Източник и снимка: dnews.bg

 

Прочети също