BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Д-р Михайлова: В провинцията донорите се броят на пръсти

Европейската комисия е обявила, че най-ефективно за намаляване на смъртността сред усложнения от коронавирус е ранното преливане на кръвна плазма с антитела от преболедувал и е препоръчала във всяка страна да се създаде голяма банка, в която да се съхранява плазма. От сдружение “Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма” са изпратили две писма до премиера и здравния министър с молба за създаване на подобна банка у нас, отговор от тях обаче няма, каза пред Дарик д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението.

Другият проблем, който тя изтъкна, е липсата на донори на антитела извън София. Ако във ВМА и в Националния кръвен център има много хора, които даряват безвъзмездно кръв, в страната тези хора се броят на пръсти, категорична е Михайлова.

Европейската комисия препоръча във всяка страна да се създаде голяма банка за кръвна плазма. В цялата страна местата за даряване към момента са шест. Направихме петиция, внесохме я в Министерски съвет, настояхме в областните градове, където е възможно, да се открият пунктове за даряване на плазма. Изпратили сме през януари две писма до премиера и до д-р Костадин Ангелов за отваряне на повече места, с цел – създаване на национална банка за реконвалесцентна плазма. Досега отговор от тях нямаме,” каза д-р Михайлова.

„Другото е, че няма достатъчно донори в страната. В Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА има много хора, които даряват безвъзмездно. В страната обаче тези хора се броят на пръсти. Говорих с две жени от Плевен, които са чакали 4 дни донор за кръвна плазма от група B. В Плевен четири дни е нямало плазма от тази група. Как ще се спасят хората?”

Чуйте цялото интервю в аудиофайла в сайта на Darik Radio.

Източник и снимка: Дарик Радио АД

Прочети също