BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Д-р Ботев: Вирусът по-скоро е с лабораторен произход

Най-доброто решение в борбата със смъртността е ранно преливане на кръвна плазма, смята хематологът

“Масовата ваксинация е решението. Да, във всички случаи ще има проблеми, но те ще бъдат решени”. Това заяви в предаването “Денят ON AIR” хематологът д-р Чавдар Ботев.

“Хората не сме същите и реакциите могат да бъдат различни през различните години. Например: 30 хил. починали от грипна ваксина, а 4 души от AstraZeneca. Трябва да се гледа съотношението полза – риск”, каза още д-р Ботев.

И подчерта, че у нас се създават ковид отделения, но има и хора с други заболявания, които ги е страх да отидат в болница, за да не се заразят.

“Болниците да бъдат с едно ковид отделение и да така да си живеем”, посочи още той.  

Относно лечението на инфектираните със заразата, д-р Ботев бе категоричен, че кръвна плазма трябва да се прилага много по-рано.

“Да се прилага в обикновените, а не в интензивните отделения, под 14-ия ден от заболяването. Най-доброто решение в борбата със смъртността е ранно преливане. А след седмия-осмия ден, когато се появи задух, трябва да е най- активното лечение”, заяви хематологът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Ботев изрази съмнение, че коронавирусът по-скоро е с лабораторен произход.

“Това е като да се каже, че някой се е прострелял 13 пъти и да се говори за самоубийство. Тук става въпрос за политика, може да е биологично оръжие”, допусна гостът в студиото.

Относно ваксините медикът обясни, че подкрепя ваксината на AstraZeneca, но би се ваксинирал с тази на Johnson & Johnson.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: BG on Air

Прочети също