BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

В Пловдив вече може да се дарява хиперимунна плазма

Кръвният център в Пловдив разширява обхвата на хората, които са преболедували коронавирус и искат да дарят плазма. Освен със PCR тест вече ще може да се дарява и с тест за антитела от сертифицирана лаборатория, или с епикриза от болнично лечение. За по-малко от месец в центъра по трасфузионна хематология са взети 68 единици плазма, които са насочени към болници не само в Пловдив.

На фона на увеличаващия се брой на заболели с коронавирус, се увеличава и необходимостта от кръвна плазма, която се включва в комбинираното лечение на пациентите. В Пловдив плазма може да се дарява от 18 ноември, когато беше подсигурен чрез дарение един апарат. Втори такъв ще бъде подсигурен до края на годината.

Два вида кръвни дарители идват в кръвния център, разказват от там. Едните идват да даряват за свои приятели и близки, а другите просто го правят като жест на добрина и съпричастност.

Не са малко обаче и случаите на хора, които са преболедували коронавируса и идват да дарят, но нямат официален PCR тест. Точно заради това в кръвния център е взето решение да се разшири гамата на пациентите, които могат да даряват. Иначе до момента се удовлетворяват всички заявки. А това решение е на базата на едно становище на Европейската агенция по наблюдение на заболеваемостта в Швеция от четвъртък, където се препоръчва разширяване на пациентите, които са подходящи за дарителство.

“Добрата новина, която лично аз мога да кажа, е че към момента 68 души са получили кръвна плазма. До сега количеството, което е поискано от всяка една отделна болница, всяко едно е било изпълнено и доставено от кръвния ни център. На разположение са още 22 единици, а днес се очакват още 8”, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

“След един разширен дирекционен съвет и обсъждане с професионалистите, решихме, че и ние лека-полека можем да разширим гамата и всъщност, не само официалният PCR, а също и антигенното изследване или пък изследването на антитела, но в лицензирана оторизирана лаборатория с докемент. Също бихме могли да обсъждаме и епикриза, който е лежал, така че разширяваме възможностите за даряване, но с индивидуална лекарска преценка при всеки”, обясни директорът на Центъра по трансфузионна хематология Соня Джевизова. 

Репортаж от БНТ

 

 

Прочети също