BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Доксициклин – предимства при лечение на КОВИД-19

Антибиотикът доксициклин намалява риска от влошаване и нуждата от интензивна терапия при лечение на  КОВИД-19 в болнични условия. Той има и много други предимства, става ясно от публикацията на индийски учени Doxycycline for the prevention of progression of COVID-19 to severe disease requiring intensive care unit (ICU) admission: A randomized, controlled, open-label, parallel group trial (DOXPREVENT.ICU).

Проучването е проведено в 6 болници в Индия, като са включени 387 пациента, разделени на две групи, като на втората група, освен стандартното лечение, е даван и антибиотикът доксициклин по 200 мг за 14 дни. 74% от пациентите са били с поне две придружаващи заболявания.  Поради липса на легла, тъй като проучването е направено през 2020 г., когато беше разпространен делта вариантът, някои пациенти не са били преместени в интензивно отделение, въпреки че са се нуждаели от интензивни грижи. Това е една от причините за смъртността и в двете групи, втората причина са придружаващите заболявания. От всички 387 пациенти 19,9%  (77) са били преместени в интензивно отделение поради влошаване на състоянието, като 10% от тях са починали. 

Предимства на доксициклин: известен от 1967 г., много евтин, произвежда се от много компании, достъпен във всички части на света; перорален прием, има широкоспектърно действие срещу екстра- и вътреклетъчни патогени и е показан за лечение на пневмония, включително, свързана с грип; има противовъзпалителни, антиоксидантни и тъканно-защитни ефекти, много малко странични действия, време на полуживот 12-25 часа, висока концентрация в белодробната тъкан, като има противовъзпалителен ефект при белодробна фиброза и саркоидоза. Следователно, той може да бъде ефективно лечение при хоспитализирани пациенти, които са изложени на висок риск от прогресиране на COVID-19, което да изисква преместване в интензивно отделение.

 

 

 

Прочети също