BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Децата могат да имат умора година след КОВИД-19

Нито едно от децата не е било хоспитализирано преди проучването. Общо учените са изследвали данни от 5086 деца, 2909 от които са с положителен тест за Covid-19, а 2177 са с отрицателен тест. 

Симптомите са анализирани с помощта на списък, включващ 21 признака, сред които задух и умора. Използвани са и валидирани скали за оценка на качеството на живот, психичното здраве, благосъстоянието и умората. Екипът установява, че по време на тестването здравословните проблеми са по-чести при деца и млади хора, които са дали положителен тест за вируса, в сравнение с тези, които са дали отрицателен тест, шест месеца и 12 месеца след PCR теста. 

Например, сред положителните тестове, 10,9% съобщават за умора и в трите времеви точки, докато сред отрицателните тестове само 1,2% съобщават за умора и в трите времеви точки. 

Те също така отбелязват, че изпитаните симптоми се променят в рамките на една година. При някои от децата първоначалните симптоми намаляват, при други – се появяват нови.

Д-р Снехал Пинто Перейра (UCL Surgery & Interventional Science) заявява: „Нашето изследване отива една крачка по-далеч от съществуващите проучвания и показва, че изследователите трябва да проследяват индивидуалните траектории, като използват повтарящи се измервания на едни и същи деца”.

Екипът, ръководен от професор сър Терънс Стивънсън (UCL Great Ormond Street Institute of Child Health), получaва 1,36 милиона британски лири за проучването, разглеждащо продължително протичане на Covid при деца на възраст от 11 до 17 години. Учените продължават да анализират резултатите от проучването на участниците до две години след първоначалния PCR тест. 

Проучването е проведено в сътрудничество с изследователи от университетите в Единбург, Бристол, Оксфорд, Кеймбридж, Ливърпул, Лестър, Манчестър, както и King’s College London, Imperial College London, UK Health Security Agency, Great Ormond Street Hospital и University College London Hospitals (UCLH).

Цялата публикация четете тук. 

Прочети също