BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Дарител на плазма №100 очакват във Варна

Стотният дарител на плазма за лечение на Covid-19 очакват съвсем скоро в Кръвния център във Варна. Това съобщи за Moreto.net Яна Василева, координатор по програмата за даряване на плазма в Центъра по трансфузионна хематология във Варна.

Припомняме, процедурата се извършва във Варна от 16 ноември, а дарената към момента кръвна плазма е дала шанс за живот на около 300 пациента с Covid-19 в тежко състояние от цяла Североизточна България.

По думите на Василева, петима души вече са се върнали и са дарили втори път, а това е възможно защото процедурата е изключително щадяща за организма и може да се повтаря на всеки 14 дни.

Днес в кръвния център се очаква и доставката на следващите 120 сета специализирани консумативи за плазмафереза, съобщи още Яна Василева. С това се очаква да бъде подсигурено даряването поне до началото или средата на месец януари.

Среднодневно на ден плазма даряват около 5 човека, но има нужда от още дарители, уточни Василева.

Дарената от един човек плазма е достатъчна за лечението на трима, а понякога и за четирима тежко болни пациенти. Най-често търсената кръвна група е А, уточни Василева.

Кръвният център във Варна разполага с два апарата от най-високо поколение за плазмафереза на британски производител – лидер в областта си. При двусменен режим на работа на ден могат да бъдат обслужени общо 12 дарителя.

Какво е добре да знаем

Защо да даря плазма?

Кръвната плазма на преболедувал Covid-19 съдържа антитела, затова нейното преливане на пациенти с това заболяване може да подпомогне борбата с причинителя на болестта. Лечението с плазма дава добри резултати при пациенти в тежко състояние.

Каква е разликата с кръводаряването?

За разлика от кръводаряването, при даряване на плазма от пациента се извлича само кръвната плазма, която е един вид течния компонент на кръвта, а кръвните клетки – левкоцити, еретроцити и тромбоцити се връщат обратно на дарителя, като извлечената плазма се заменя с физиологичен серум.

Безопасно ли е?

Даряването на плазма е абсолютно безопасен процес и е в пъти по-щадящ за организма, в сравнение къръводаряването. При даряване на плазма дарителят не губи кръвни клетки, а извлечената плазма се възстановява от организма само за няколко дни.

Колко време отнема процедурата?

Същинската процедура отнема между 30 и 50 минути и е индивидуална за всеки човек. В рамките на няколко минути преди процедурата е необходимо да попълните няколко бланки, след което ще преминете бърз медицински преглед. Общото време на цялата процедура заедно с даряването е в рамките на час, до час и 15 минути.

Боли ли?

Болката е еднократна при убождане с игла. Не по-различна от тази при кръводаряване или вземане на кръв от вена за изследване.

Колко плазма се извлича?

Количеството е индивидуално за всеки дарител и се определя от неговите ръст, тегло и кръвни показатели. Обикновено дарената плазма е около 600 мл, количество достатъчна за лечението на трима тежко болни пациенти с Covid-19. При някои дарители се извлича по-малко или по-голямо количество, съответно 400 или 800 мл., достатъчно за лечението на двама или четирима пациента.

На колко човека помага един дарител?

Дарената от един човек плазма обикновено е достатъчна за лечението на трима пациенти.

Кой може да бъде дарител?

Дарител може да бъде всеки здрав човек, без съпътстващи заболявания, на възраст от 18 до 65 години, който е преболедувал Covid-19 и са изминали поне 40 дни от датата на PCR теста.

Как да даря?

Необходимо е предварително да се обадите в кръвния център на тел. 0897 900 891 и да си запишете дата и час за предварителен тест. С него ще се определи кръвната ви група, както и дали имате достатъчно антитела за да може да дарите.

След като резултатите от теста са готови, и ако показателите са ви подходящи, се определя дата и час за даряване.

Мога ли да даря втори път?

Повторно даряване е възможно на всеки 14 дни. За сравнение периодът между две кръводарявания е не по-малко от 60 дни.

Мога ли да посоча за кого дарявам?

Може да посочите едно име на рецепиент на дарената от вас плазма. Останалите количества се използват по спешност за други пациенти и по заявки от болничните заведения.

 

Източник и снимка: Moreto.net

 

Прочети също