BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Държавна компания се включи в даряването на хиперимунна плазма

По примера на ТЕЦ „Марица изток 2″ЕАД Мини Марица-изток ЕАД още една голяма държавна компания се включи в нашата кампания за даряване на реконвалесцентна плазма “Дари плазма – помогни на трима”.

Това е Мини Марица-изток ЕАД с около 8000 служители, много от тях преболедували КОВИД-19. Ръководството на компанията е взело решение да съдейства на всеки, който е решил да дари плазма в РЦТХ Стара Загора чрез плазмафереза. Известно е, че чрез плазмафереза се даряват 3 единици плазма, като всяка една може да помогне на един болен от КОВИД-19, освен това може да се дарява няколко пъти на месец.

Ето част от писмото на Емилия Иванова, ръководител на отдел “Секретариат и комуникации” в “Мини Марица-изток” ЕАД:

“По повод Вашето писмо до дружеството, бих искала да споделя, че чрез нашите вестници и сайт, още от самото начало на приложението на реконвалесцентна плазма за лечение на болни от COVID-19, ние активно започнахме популяризирането на метода сред нашите служители с цел активизирането им за даряване. Публикували сме подробна информация какво означава самият метод, как става даряването, популяризирали сме кампанията на РЦТХ – Стара Загора и на БЛС „Дари плазма – спаси трима” и др.Разбира се, че ще подкрепим Вашата кампания. Моля, изпращайте информация, която прецените, че можем да използваме, както и проекти за стикери, плакати и др. В лицето на дружеството имате голям поддръжник и съмишленик!”

Междувременно Сдружението информира няколко общини за втория рунд на кампанията за даряване на плазма и очаква техния отговор. Затова приканваме всеки, който има идеи и желание да участва в такава кампания в страната и в София, да ни пише. В момента особено критична е ситуацията с даряване на плазма в РЦТХ Плевен. А той снабдява освен Плевен, други големи градове като Габрово, Търново, Русе, Горна Оряховица.

Прочети също