BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

“В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19”

В програмата “Точно днес” разговор с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от Лайънс клуб Пловдив-Филипополис, инициатори за набиране на сумата за апарата, нужен на лекарите в Центъра по трансфузионна хематолигия.

Д-р Ботев коментира първо мерките, които се предлагат от 27 ноември. “Очевадно е, че мерките са закъснели, защото имаме много висока заболеваемост. През последните дни обикалям различни болници и виждам, че тези болници са “изчезнали” и са станали изцяло Ковид-болници”, каза д-р Ботев.

Кои са проблемите при това заболяване и ефективните терапии: “През последния месец стана ясно, че ние имаме едно съдово, автоимунно заболяване, причинено от вируса. Лечението е като за автоимунно заболяване и основни са кортикостероидите, но те трябва да се дават след 6-я ден. Те са основна терапия, втори са фраксипарините, които се борят с внезапната смърт и коагулацията. 

Появи се едно ново лекарство, което може да бъде давано и с профилактична цел, това е препаратът ивермектин. Той лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от 4 млрд. души, цяла Африка се лекува с това лекарство. В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата какво прави?”, попита хематологът. Той даде последната статистика, според която при лечение с “Ивермектин” смъртността е до 40% в света, а с азитромицин е  до  80%.

В Пловдив имате най-добрите лекари, те прилагат пронинг поза (proning) в няколко болници, колегите изпълняват това лечение и пациенти от София идват тук да се лекуват”, посочи още д-р Ботев. Тази поза помага на тежко болните и на хората в началните стадии с Ковид-19. 

В Пловдив също така се изработва най-уникален пробиотик, той е откритие на академик проф. Мария Балтаджиева от УХТ. Тя е направила разработката, базирайки се на проучвания в родопско село. Пробиотици трябва да се взимат в началната фаза, също витамин Д и бромхексин, но само след лекарска консултация, както и цинк и селен, те влияят на имунната система. Трябва да се избягват контактите с хората, посъветва д-р Ботев. 

По думите му не бива да допускаме да има повече смъртни случаи. Той каза: “Както бяхме на първо място по преживяемост от коронавирус, пак може да станем. Възможно е да се преборим. Следя всичко написано по темата ваксини, най-добрата ваксина ще е назален спрей, ваксина от трето поколение, но тези ваксини, съхранявани при минус 70 градуса, са от първо поколение и на този етап трябва да се изчака”.

Източник и снимка: БНР

Прочети също