BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Все още в Кръвен център – Плевен не даряват плазма

На 13-ти ноември в предаването „Лице в лице” по bTV, д-р Павлина Михайлова  – председател на Сдружението за лечение на COVID-19 с плазма, каза:

„В близко бъдеще, което трябваше да бъде в началото на ноември, трябваше да отворят врати в Регионалния кръвен център в Плевен, в Стара Загора и Пловдив. За сега те не са отворили и  нямам информация кога ще отворят. ..За нас решението е това – във всеки областен град  да се отвори пункт за събиране на плазма”.

В момента даряването на кръвна плазма от страна на проболедували Ковид 19, може да става само в Кръвен център – София, където работят два апарата за тази процедура. Оказва се, че в областните кръвни центрове няма апарати за получаване на кръвна плазма. По този повод д-р Михайлова заяви:

„ 25 – 30 хил. лв. струва апарат втора употреба, защото нямаме време да чакаме април месец да дойдат нови апарати  и всеки център да бъде оборудван с такъв.  В  момента се събират 25 – 30 дози плазма. Една доза може да помогне на 1 болен.  А исканията на лекарите от цялата страна са 60 – 70. Как ще стане това нещо ? И аз питам  премиерът Борисов,  когато апелира към хората да даряват, не се ли посъветва с някого, някой да му каже, че няма апарати. Къде хората да даряват ?  С Български лекарски съюз започнахме национална кампания да призоваваме хората да даряват, а фактически това се компрометира. Ние спряхме да говорим”.

Желаещи да даряват кръвна плазма има  и в Плевен, каза за „Плевен прес” д-р Анелия Цочева, директор на Регионален център по трансфузионна хематология. Но в момента това е невъзможно поради липса на апаратура. От началото на м. март екипът на Центъра пробва всякакви възможности за доставка на въпросния апарат, информира д-р Цочева.

Тя както и здравните експерти уточняват, че кръвната плазма не е панацея при лечението на Ковид 19. Но за сега прилагането ѝ дава добри резултати при средно и тежко заболели от пневмония заради вируса. Ето защо от Сдружението за лечение с кръвна плазма на Ковид 19, както и от Българския лекарски съюз се надяват на бърза реакция от страна на Министерството на здравеопазването за закупуване на медицинската апаратура, с която да бъдат снабдени кръвните центрове в страната.

Източник и снимка:https://www.plevenpress.com/

Прочети също