Ползата от ваксините срещу Ковид-19 се вижда и е безспорна

Реакцията към АстраЗенека е по-голяма, отколкото е оправдано да бъде

За третата вълна и новата клиника на заболяването, за лечението с плазма, и антителата, като защита и спокойствие на преболедувалите, и още за ваксините и отговорите, които чакаме от ЕАЛ. 4 637 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 

Говорим с д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. 

Хематологът каза, че се доверява напълно на д-р Антъни Фаучи, признат за на-големия експерт за коронавируса, който казва, че Covid-19 се движи по свой собствен и непредвидим начин. 

„Това заболяване вероятно ще протича на вълни, но по-важното е това, какво правим, за да го спрем. На първо място са започналите имунизации срещу Ковид, това е една чрезвичайна ситуация, защото се използват ваксини, които не са минали през пълния етап на реализация“, посочи още хематолъгът. 

Той допълни: „Това, което се получава с АстраЗенека не е голям проблем, защото сравнително малко хора реагират, и не е ясно дали е от самата ваксина. Населението се промени в целия свят, през м.г, и реактивността към ваксините е различна. Догодина може да наблюдаваме този феномен в много по-голям аспект. Спирането на ваксинацията в редица европейски държави не е напълно оправдано, защото трябва да сравним хората, които са починали от самото заболяване, и тези починали, евентуално от ваксината.

Ботев коментира, че в страната ежегодно над 200 души имат проблеми с тромбози, и те отиват в болници, защото при тях е наличен хемолитико-уремичен синдром.  

„За всяка ваксина има различни проблеми, например последните данни за Модерна сочат, че имунизираните хора с нея, на възраст над 55 години, след 4 месеца нямат антитела. И тук е ясно, че хората между 18 и 55 години са имали антитела. Мен ме притеснява това, което може да се случва в дълготраен план, например, отключването на антоимунни заболявания, от коронавируса и от ваксините„, допълни д-р Ботев. Той смята, че почти цялото население ще преболедува от коронавирус, на фона на ваксините, т.е. ваксината ще е нещо, което ще ни гарантира да не влизаме в болници, и в интензивни отделения. 

Д-р Ботев уточни, че у нас се очакват нови две ваксини, тази на Jonson&Jonson и на „Новавакс“, защото те са в края на фаза три, и ще се борят с новите щамове на вируса, които вече циркулират и у нас.

По отношение на плазма за лечение на Ковид-19: „Това, което е по-различно е, че има промяна в индикациите за използване на плазмата. Трябва да се пристъпи към плазма по-рано в лечението на болните, а не едва в интензивните сектори. Това е много важно за спасяване на живота на пациентите.“

Източник и снимка: БНР

Ползата от ваксините срещу Ковид-19 се вижда и е безспорна