BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

В ЕС е разрешено даряване на плазма и след ваксиниране, в БГ – не

“Eligible CCP donors who received a COVID-19 vaccine after recovery from disease may donate CCP” – накратко “Хора, които са преболедували КОВИД-19 и са ваксинирани против КОВИД-19 могат да даряват реконвалесцентна плазма.

Това е абзац от ПРОГРАМАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПО РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНАТА ПЛАЗМА – четвърто АКТУАЛИЗИРАНО ИЗДАНИЕ – МАРТ 2021 г. Получихме го директно от отдела за Субстанции от човешки произход SOHO на ЕК 5 минути след като ги попитахме дали може да се дарява плазма, когато си преболедувал и ваксиниран.

Да, може. Може в ЕС, но не в България. Може да се дарява кръв и обикновена плазма след ваксиниране, не може реконвалесцентна плазма.

Това е третото ограничаване на броя на хората, които искат да дарят плазма. Първото – да имат задължително ПСР – с изключение на 2 кръвни центъра; второто – да отидат в някой от 5 кръвни центъра, и то два пъти (с изключение на НЦТХ в София). ТУК можете да прочетете цялата програма. Можете да намерите и текста, където пише какво трябва да имаш, за да дариш плазма – само с ПСР, само тест за антитела, епикриза от болницата, можеш да дариш само по клинична картина на заболяването.

Прочети също