BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Вяра Панайотова

След като и на мен ми излезе положителен PCR-тест, едно от нещата, които ми даваха сили да си стоя под карантина беше мисълта, че поне след това ще мога да подкрепя медиците като даря малко от антителата си.

Най-накрая изтекоха задължителните 40 дена и се обадих по телефона, за да си запиша час предварително. Отидох сутринта, взеха ми малко кръв, след което имах около час, за да хапна и да пия вода/кафе, докато станат резултатите. Ако показателите са в норма, след това те настаняват в един удобен стол, закачат те към магическата машина, която разделя плазмата от всички останали клетъчни елементи – като еритроцити, левкоцити, тромбоцити и прочие, които връщат обратно. Самата процедура след това трае около един час, през който можеш да гледаш отделянето, да четеш, да си говориш с друг дарител (има по двама в стая) или с милите лекари, които са в стаята и се грижат за вас. Не боли и дори е по-лека процедура от даряването на кръв, тъй като се взема само плазмата, а останалото се връща. По принцип аз съм с ниско кръвно, което малко ме притесняваше, но не усетих дори леко замайване, всичко беше точно.

Накрая, освен стандартната торбичка със сокове и храна, си тръгваш оттам и с усещането, че наистина си оползотворил една сутрин!

Едно даряване на плазма е достатъчна да помогне на повече от един човек, като можеш (но не е задължително) и да избереш на кого точно да помогнеш. А ако имаш антитела, след една седмица може пак. И после пак. И така, докато имаш антитела (те изчезват след определен период).

Искам повече хора да научат за това и съберат смелост да помогнат, затова постът е публичен.

Копирам и информация от сайта с условията, на които трябва да отговаря дарителят:

– на възраст 18-65 години;
– имали сте положителен резултат от PCR тест;
– минали са не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста;
– в момента се чувствате здрави и състоянието Ви не налага прием на медикаменти

Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма COVID – 19 следва да отговарят и на общите изисквания за кръводарител.
Общо времето , включващо снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма не отнема повече от час – час и половина.

Консултации и записвания се извършват на телефон:
0888 328 176 – д-р Стефановски
0886 772 249 – д-р Павлов
02/9210491 – всеки делничен ден от 12:00 до 15:00 часа
Работното време е от 08.00 часа до преминаване на последния записан за деня.

Прочети също