BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Въпроси и отговори относно реконвалесцентната плазма

Често задавани въпроси, свързани с даряването и лечението  с реконвалесцентна плазма:

 1. Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ кръвен център ли е? – Не, това е гражданска организация в обществена полза, която не взема и не дава плазма.
 2. Трябва ли да имам тест за антитела, за да даря плазма? – Зависи от Кръвния център. Затова първо попитайте по телефона. В НЦТХ, например, ще ви направят безплатна диагностика на кръвните показатели и след един час ще ви информират дали можете да дарите плазма. Антителата се изследват след даряването на плазма. В другите Кръвни центрове се прави тест на антителата и след това се дарява плазма.
 3. Трябва ли да се запиша предварително, за да даря плазма? – Да, това е необходимо във всеки Център.
 4. Колкото са местата за даряване на реконвалесцентна плазма в страната? – Те са 6, като във ВМА има апаратура и на Института “Пирогов”, където се прави отделно записване.
 5. Мога ли да даря плазма, без да имам ПСР или бърз антигенен тест? – Да, това е възможно на 4 места в страната – във ВМА и в „Пирогов“, РЦТХ Пловдив и РЦТХ Плевен.
 6. До колко пъти мога да даря плазма? – До 8 пъти според досегашната практика на НЦТХ.
 7. Мога ли да даря плазма, ако съм ваксиниран, но не съм боледувал от КОВИД-19? – Не, до този момент това не е разрешено в България. В Русия е разрешено.
 8. Мога ли да даря плазма, ако имам болестта на Хашимото? – Не, хора с автоимунни заболявания не се допускат до даряване на плазма.
 9. Къде мога да намеря всички телефонни номера на кръвните центрове, за да се запиша за даряване на плазма? – на нашия сайт – https://covid19plasma.eu/where-to-donate-plasma/
 10. Колко сака плазма обикновено се преливат на болен? – 2-3 сака през 24-48 часа.
 11. Може ли вкъщи да се направи преливане на плазма? – Не, това се извършва само в болнично заведение и от лекар, в България не е разрешено преливане у дома.
 12. Редно ли е лекуващият лекар да иска от близките бележка за дарена плазма? – Когато има недостиг на плазма, лекуващият лекар може да изисква от близките да дарят плазма в съответния Кръвен център, но това даряване не трябва да бъде обвързано с искането на лекаря за плазма от съответния Кръвен център. Двете действия могат да вървят паралелно, но се санкционира лекар, който иска първо документ за дарена плазма, после иска плазма от Кръвния център https://bnr.bg/post/101402367/mz-belejka-za-daravane-na-kravna-plazma-ne-moje-da-bade-uslovie-za-lechenie-na-pacient-s-na-covid-19.10. Опасно ли е преливането на плазма? – Не, когато се извършва по правилния начин. Опасно е толкова, колкото преливането на кръв и кръвни продукти.
 13. В кои градове широко се прилага преливане на плазма? – В Бургас, Сливен, Пловдив, Асеновград, Пазарджик, София, Петрич, Сандански, Благоевград, Етрополе, Монтана, Видин, Луковит, Нови пазар, Плевен, Габрово, Русе, Силистра, Разград, Кърджали, Димитровград, Шумен, Търговище и др.
 14. Има ли доказателства, че плазмата работи? Плазмата е противовирусно средство и като такова помага в първите дни на заболяването – до 10-12 ден. Според Европейската комисия „Реконвалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективно средство за намаляване на смъртността“.
 15. Може ли да се окаже методично съдействие на лекари, които до момента не са преливали плазма, а имат желание? – Да, необходимо е само да се обадят на телефоните на сдружението. В момента се извършва обсъждане на метода в болниците в страната, които са изявили желание.
 16. Вярно ли е, че се очаква влошаване първите 2-3 дни след преливането на плазма? – Възможно е, това се дължи на бурната среща на антителата в плазмата с вируса. Но то е временно и би трябвало състоянието да се подобри, ако преливането на плазма е направено по правилата.
 17. Кога е най-ефективна плазмата? – В първите три дни от появата на симптомите. Ако тя е с висок титър на антитела и се прелее в първите дни от заболяването, смъртността е 16% в сравнение с 32% смъртност при пациенти, при които се прелива плазма с нисък титър на антитела след четвъртия ден.
 18. Още въпроси и отговори можете да намерите на https://covid19plasma.eu/%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%b8-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d0%b8/
 19. Къде може да се намери информация за лекари? Има страница с научни публикации, както и страница с интервюта и репортажи. https://covid19plasma.eu/%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f/%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8/
 20. Кръв или реконвалесцентна плазма? – https://covid19plasma.eu/news/bloodorplasma/

Прочети също