BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Второ отворено писмо до премиера Б. Борисов

Сдружение “Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма” изпрати до премиера, министъра на здравеопазването и изпълнителният директор на Българската агенция по лекарствата второ отворено писмо, в което поставя въпроса за разкриване на пунктове за даряване на плазма във всеки областен град. Ето текстът на писмото:

СДРУЖЕНИЕ “ЛЕЧЕНИЕ НА КОВИД-19

С РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА”

                                        ВТОРО  ОТВОРЕНО  ПИСМО

ДО                                                                                               Изх. 20/10.11.2020 г.                                                                      

Г-н Бойко Борисов

Министър-председател на

Република България

Копие

Проф. Костадин Ангелов

Министър на здравеопазването

Г-н Богдан Кирилов,

Изпълнителен Директор,

Изпълнителна агенция по лекарствата

Уважаеми г-н Премиер,

Като председател на сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ приветствам вашите призиви за даряване на плазма и купуване на оборудване, необходимо за плазмофереза. Смятам, че за да се случи това, е необходимо спешно да бъдат взети следните решения:

  1. В Отделението по трансфузионна хематология на всеки областен град да бъде отворен КОВИД-плазма пункт за даряване на плазма. Събраната плазма може да  се изпраща за обработка и диагностика в съответния регионален център по трансфузионна хематология. (Съгласно съществуващите в момента наредби и протоколи, само НЦТХ и четирите РЦТХ  – Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора имат право да събират и произвеждат реконвалесцентна плазма).

За да може такива пунктове да почнат да работят, е необходимо решение на МС в извънредна ситуация или промяна на съществуващите наредби и протоколи.

  • Необходимо е да бъде отпуснато финансиране за купуване на апаратура – втора употреба, която може бързо да бъде доставена (по наша информация един апарат за плазмофереза на световноизвестната фирма Хемонетикс струва около 25 000 лв. и може да бъде доставен в рамките на един месец). Предвид извънредната обстановка на първо време могат да влезнат в употреба апарати за плазмофереза, с които много болници разполагат и не ползват.
  • Междувременно в някои областни градове вече започнаха дарителски кампании за оборудване на такива пунктове (Шумен). Затова е необходимо да има яснота какви конкретни ангажименти ще поеме държавата в тази посока. Ако вече са отделени средства, (както направи Партия ГЕРБ), смятам, че е много целесъобразно по два апарата за плазмофереза спешно да бъдат доставени в отделенията по трансфузионна хематология в Благоевград, Бургас и УМБАЛ „Света Анна“.
  • Все още има много неизвестни около трите РЦТХ, които трябва да започнат да събират и произвеждат плазма – Плевен, Пловдив и Стара Загора, както е решено през май 2020 г. Има ли възможност да съдействате за ускоряване на процедурата по оборудване и лицензиране на тези центрове, така че хората да отиват там да даряват плазма, а не да се трупат в НЦТХ, където не могат да бъдат обслужени повече от 10-15 дарители на ден?
  • Преболедувалите КОВИД-19, които желаят да дарят плазма, са стотици. Но повечето от тях нямат ПСР тест. След като поставихме този въпрос в Първото отворено писмо до вас, още веднъж настояваме критериите за даряване на плазма да бъдат хармонизирани с европейските насоки и актуалната обстановка и тези хора да могат да дарят плазма само с тест, доказващ наличието на антитела.

Г-н Премиер,

Моля за вашата бърза реакция и съдействие за решаване на описаните проблеми. Българските граждани трябва да са наясно дали могат да разчитат на държавата в оборудването на такива допълнителни пунктове. Стотици са готови да помогнат на своите близки, на лекарите и на непознати хора, които са в беда. Те очакват вашите решения.

Очаквам отговор на нашата електронна поща,

д-р Павлина Михайлова, председател,

консултант на Националната пациентска организация по лечение

на КОВИД-10 с реконвалесцентна плазма

Прочети също