BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Българските пулмолози настояват за две клинични пътеки за постковид

Какви са последиците от пандемията от коронавирус в България  и защо пулмолози искат допълнителни клинични пътеки в помощ на пациентите с постковид синдром разяснява председателят на Дружеството по белодробни болести и началник на Клиниката по пулмология в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив доц. д-р Владимир Ходжев пред БНР.

Доц. Ходжев каза: “В средата на октомври наблюдаваме добър сигнал за успокояване на обстановката с коронавируса, но не можем да сме спокойни, защото зимата предстои. Тогава хората са на закрито и очаквам повишение на случаите, но няма да се повтори това, което наблюдавахме през последните три години. Започват да се появяват болни пациенти с пневмонии, причинени от други вируси и бактерии.

Ако спрем всякакви предпазни мерки, няма да има гаранция, че пандемията няма да тръгне отново. Очакваме ръст през зимния сезон на пневмонии, причинени и от други вируси, не само както беше от коронавируса. 

При част от пациентите се наблюдава постковид синдром, за който са характерни, три месеца след преболедуване – задух, умора, кашлица и нарушение в паметта, съня и др. Тези пациенти изискват специална грижа, за проследяване на белия дроб и дишането. В рамките на клинична пътека ще се окаже най-добрата помощ за тях. Нямаме точна статистика у нас, но по данни – 10% от преболедувалите Ковид-19 изявяват постковид синдром. Ако няма финансиране от НЗОК на подобни пътеки, ще се забави сериозно лечението на пациентите. Основно при тези пациенти се прави компютърна томография от пулмолог, важна за проследяване на заболяването.”

Лекарите започнаха разговори с НЗОК и МЗ за разрешаване на проблема.

https://bnr.bg/plovdiv/post/101721700/hodjev?fbclid=IwAR11UQa0krIAHrX7Xw2xYesJbyTvLtZduEsJQQE9X9GA7mA1oj1aaGUrEA0

 

Прочети също