BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Българска компания дари апарат за плазмафереза на сдружението

Голямата българска компания за строителна и минна техника ЕВРОМАРКЕТ дари на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“ апарат за плазмафереза. Той е производство на световно-известната американска фирма „Хемонетикс“ и струва 27 400 лв.  

Апаратът ще се ползва от консултанта на сдружението д-р Чавдар Ботев за обучение на лекари за лечение с плазма в цялата страна, както и за лечение на тежко болни пациенти. Представителят на „Хемонетикс“ в България Иво Бързаков обясни, че апаратът е мултифункционален и мултикомпонентен и има две карти – за терапевтичен плазмен обмен и за отделяне на плазма. Апаратът е  рециклиран от самия производител в сервиза на фирмата в Унгария и има 6 месеца гаранция. При необходимост има достъп до резервни части и сервиз от техник, който е обучен във фирмата.

По време на връчването на дарението д-р Чавдар Ботев, съучредител на Сдружението и член на Управителния съвет, обясни, че 75% от хората, които умират от К-19, биха могли да бъдат спасени с помощта на плазма – реконвалесцентна и обикновена. Сдружението има разработен протокол за лечение на КОВИД-19, който включва и пробиотик, производство на българска компания. Той обясни: „Вирусът уврежда и чревната флора – в най-голямо количество той може да се намери в тънките черва и то до 90 дни след заразяването. Ролята на вит. Д  също е много важна, особено при пълни хора, които се движат по-трудно. Проучване в България на 2000 души показва, че 95% от пълните хора са със силно намалено ниво на вит. Д.“

Димитър Илчев, един от управителите на ЕВРОМАРКЕТ, обяви, че компанията предоставя на сдружението и автомобил, който да бъде ползван при командировки в страната и за обучение на лекари.

„Да пожелаем на д-р Ботев и сдружението да помогнат на повече хора с този апарат. Правим този подарък, защото носите оптимизъм във време, за което всички прогнозират много страдания“, аргументира решението на компанията Боряна Радева, главен мениджър на ЕВРОМАРКЕТ Груп. В отговор председателят на сдружението д-р Павлина Михайлова заяви: „Тука сте заложили на правилната карта“

Прочети също