BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Премиерът: Да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма

Премиерът Бойко Борисов поиска от министъра на здравеопазването да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, но и в страната, от пациенти преболедували Covid-19 .

На извънредното заседание правителствено одобри отпускането на повече от 81 милиона лева до края на годината за борба със здравните последици от пандемията. Личните лекари ще получават по 1000 лева на месец, за да назначават терапия и да проследяват състоянието на заболели от коронавирус в домашни условия , те ще могат да назначават и бързи антигенни тестове при наличие на симптоми. Това ще стане възможно чрез анекс към Националния рамково договор.

По 1000 лева ще получават и екипите от лекар, медицинска сестра и лаборант, които ще работят в Covid зоните на поликлиниките . Такива се очаква да бъдат разкрити в десет Диагностично- консултативни центъра  в София и около 40 в страната.

Пред министрите премиерът Борисов заяви:  

„Какво трябва да се прави? Тези, които не са се срещали с вируса  – те може да са по-здрави, по-млади, за тях важат правилата за дистанцията, за маските, да се предпазват, да не разпространяват. Те работят  – на тях не трябва да им се пречи да работят.

Втората група е от тези, които ни покоси – трябва да имаме 100 процентна готовност за всеки влошил се да отиде (на преглед – бел. ред.)и по лекарска, повтарям  – по лекарски медицински протокол, трябва да включим личните лекари максимално, да ги ангажираме, за да има кой да ни следи медицинския протокол вкъщи“.

По-късно днес стана ясно, че “възможно най-скоро” Министерството на здравеопазването ще започне процедури за закупуване на още от необходимите апарати за извличане на кръвна плазма, която може да е животоспасяваща при лечението на пациенти с Covid-19.

Във Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов съобщава, че с европейски средства такива машини ще бъдат осигурени за Плевен и Пловдив. Във Варна до няколко дни ще започне извличане на кръвна плазма, е докладвал министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

 

Прочети също