BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Болницата в Луковит и Кръвният център в Плевен в спор след смъртта на пациент с Covid-19

В задочен спор влязоха многопрофилната болница в град Луковит и Кръвният център в Плевен след смъртта на пациент от Covid-19. За случая сигнализира Надя Николаева – снаха на починалия човек, на когото е трябвало да бъде прелята реконвалесцентна плазма пред БНР.

В края на януари Сашо Братанов се разболява от Covid-19. Състоянието му се влошава бързо и на 26 януари 2021 година е приет в болницата в град Луковит с пневмония. Четири дни по-късно лекарите съобщават на близките му, че трябва да му бъде прелята реконвалесцентна плазма, разказа неговата снаха Надя Николаева:

“Като това може да стане единствено и само, ако си намерим донор. Той е кръвна група Б положителна, която е по-рядко срещана от другите, след което аз реших директно да се свържа с Кръвния център в Плевен, тъй като Луковит работи с този Кръвен център като локация. От Кръвния център в Плевен получих изключително съдействие и информация, попаднах още първия път на д-р Михайлов, който каза, че имат налична такава плазма, съответно – Б положителна. Това, което трябва да направи болницата от Луковит, е да подаде искане към Кръвния център и да изпрати линейка, с която да бъде взета плазмата”.

След повторно обаждане в болницата в Луковит, лекарите заявили, че не е такъв редът, че на всяка цена трябва да се намери донор.

“Истината е, че не получавах никакво съдействие и човешко отношение от болницата. След хиляди разговори, едва във вторник те пуснаха въпросното искане и вечерта му вляха плазмата”.

Управителят на болницата в Луковит д-р Иван Иванов заяви, че е запознат със случая:

“Болният има придружаващи заболявания на сърцето, които са лекувани предварително, приет е на 26-и. Започната е веднага терапия, която е по протокол терапия основно с антибиотици, след това за разреждане на кръвта и най-важното кислород”.

Лекуващият лекар Диана Дончева разказа, че с постъпването в лечебното заведение започнала терапия за пациента, но препаратите не са дали очаквания ефект. На близките му е обяснено, че трябва да намерят дарител, за да бъде отпусната кръвна плазма. От Министерството на здравеопазването съобщиха още преди месец, че лечението с кръвна плазма не е свързано с наличие на дарител, а със състояние на пациента. След преливането близките му имат достатъчно време да намерят дарител, който да я възстанови:

В този случай вече функционираше плевенската кръвна банка и тя се занимаваше с организацията на това нещо, и в момента, в който ние поискахме кръвна плазма, те ни казаха, че неговата кръвна група я няма“, допълни Диана Дончева.

От Кръвния център в Плевен твърдят, че Надя Николаева сама се е свързала с тях, за да провери дали има налична плазма. От болницата в Луковит не е постъпвало искане за отпускане на плазма, разказа д-р Желязко Михайлов, началник отделение Клинична транзфузиология в Кръвния център в Плевен.

Ако се бяха обадили от болницата в Луковит, веднага щях да им кажа – да, в случая имах две или три плазми с Б положително“. 

Д-р Дончева коментира, че поради невъзможността на близките на Сашо Братанов да намерят донор, лична лекарка от болницата в Луковит сама е предложила да дари плазма.

Дори колежката, която е личен лекар – Царина Нинова, тя реши да дари кръв, след като те няколко дни изпаднаха в невъзможност да намерят дарител. Не знам къде са публикували, къде са търсели, но отговорът, който получавахме всеки ден от тях беше, че не могат да намерят кръводарител. Тогава се съгласи колежката да отиде да дари също кръв, но нещата бяха вече забавени”.

В крайна сметка рековалесцентната плазма стига до Сашо Братанов, но два дни, след като му е прелята, той почива. Надя Николаева не обвинява никого:

Аз не обвинявам лекарите, по-скоро обвинявам системата. Иска ми се други хора да не минават през нещо подобно”.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Прочети също