BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Няма дефицит на кръвна плазма в Пловдив

“Нито един гражданин, който се е лекувал срещу ковид, не е останал без кръвна плазма от ноември насам”. Това съобщи в ефира на предаването “Точно днес” на Радио Пловдив д-р Соня Джевизова, директор на Центъра за трансфузионна хематология в Пловдив. Тя припомни, че след набавената апаратура с помощта на дарители, на 18 ноември 2020 година е започнало производството на анти-ковид плазма.

Оттогава са произведени над 1500 единици антиковид-плазма, които са предоставени в лечебните заведения, уточни тя. По думите й, в  момента намаляват случаите на даряване, но намаляват и нуждаещите се. “В момента ние разполагаме с около 200 единици, които можем да предоставим на лекуваните от всички кръвни групи” – посочи д-р Джевизова. 

Наесен, ако има нова вълна, тя предположи, че гражданите ще се отзоват на апела за даряване отново. Не всеки преболедувал може да е дарител на плазма, обаче – освен с достатъчно ниво на антитела, които се тестват на място, той трябва да е и без хронични заболявания.Цялото интервю с д-р Джевизова може да чуете в звуковия файл.

Прочети също