BulgarianEnglishRussian
BulgarianEnglishRussian

Амилоид в тромба усложнява неговото лизиране

Ключова научна публикация за причините за постковид синдрома, която разширява разбирането защо толкова трудно отзвучават или пък се задълбочават някои симптоми. Кръвните съсиреци – тромби и микротромби – са в основата на симптомите на постковид (както и основен механизъм за увреждане при КОВИД-19.)
Нещо повече,  авторите (от Великобритания, Дания и ЮАР) установяват, че в състава на тромбите може да има АНОРМАЛНА, АМИЛОИДНА ФОРМА НА ФИБРИН, която трудно се разтваря от антикоагулантни средства. Какво е амилоид – патологична белтъчна субстанция, отлагаща се между клетките на различните тъкани и органи. Този процес се наблюдава при множество болестни състояния. Амилоидът не се характеризира със строго определен химичен състав. За сметка на това има 3 форми. Те се отлагат по различни механизми, предизвиквайки по този начин амилоидоза на различни органи.
Въпросът е там, че когато амилоид е част от микротромб, който блокира капилярите, “разтопяването” на този тромб вече е проблем, сериозен проблем.

Прочети също